Under förmiddagen fick vi en guidad tur i textilmuseets lokaler. Den ena utställningen anser jag var mer anpassad för barn, medan den andra var lämpligare för de vuxna. Den utställning som var mest lämplig för barn var helt underbar. Miljöerna var vackert uppbyggda och färgerna var inbjudande och fina. Många väggar var klädda i färggranna tyger.
Det som jag tycker var tråkigt och ställer mig något kritisk till var att många av de saker vilka var upphängda på väggarna, hängde väldigt högt upp. Många av sakerna fanns det ingen möjlighet för ett barn att nå upp till. Jag har i ett tidigare inlägg betonat hur viktigt jag tycker det är att det mesta ska vara tillgängligt på barnens nivå.
Karin [1] berättade att även hon önskade att många av sakerna skulle hänga längre ner. Karin beskrev hur viktigt hon tycker det är att barnen ska gilla att gå på museum. Hon beskrev att barnen är vår framtid, därför är det viktigt att de får en positiv upplevelse av att gå på museum. Vidare beskrev hon att barn ska ha samma rättigheter att gå in på ett museum som de vuxna.
Utställningen som mest var för barnen
Under förmiddagen fick vi även se på en utställning som kommer från Japan. Denna utställning anser jag var mer intressant och givande för de vuxna. Skulpturerna som ställdes ut kändes ömtåliga och jag tänkte "undrar om jag får röra detta?" Detta är en av anledningarna till varför jag tyckte att denna utställning mest var för de vuxna.
Bilder från den Japanska utställningen
Under eftermiddagen fick vi tillverka ett valfritt djur som är ett så kallat skadedjur och gillar att äta på textil. Vi fick bilder som inspiration och sedan var det bara att gå loss och skapa vad man ville. Det fanns mängder med material att välja mellan. Allt ifrån gamla slipsar till knappar och tyger. Jag valde att tillverka en fjäril.
Bilder på tillverkningen av fjärilen
Det viktigaste och tänka på om man ska besöka ett museum med en barngrupp anser jag är att ta reda på så att utställningen är anpassad för barnen. Jag tycker det är väldigt viktigt att barnen får känna på saker och uppleva med hela kroppen. Jag hade tyckt det var tråkigt och komma till ett museum med en barngrupp om jag skulle känna oro över att barnen inte fick ta och känna på saker. Jag vill inte behöva oroa mig för att något ska gå sönder. Det viktigaste är istället att fokusera på barnen och se till att de får en positiv upplevelse av ett museum besök.
Referenser
[1] Karin Olsson Lindström. Textilmuseet i Borås, den 3 mars 2015
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar