torsdag 26 mars 2015

Tecken som stöd

Något som vi pratat en del om denna terminen är tecken som stöd. Under hela utbildningens gång har vi fått mycket kunskap om matematik, språk, naturvetenskap med mera. Tecken som stöd är något som vi inte har berört tidigare. Därför var denna workshop/föreläsning extra intressant och jag lärde mig väldigt många nya saker. Min första tanke var att endast de barn som är i behov av tecken som stöd behöver använda det.
[1] Camilla Carlsson förklarade under workshopen/föreläsningen att tecken som stöd är bra för alla barn. Hon beskrev att i de förskolor som använder tecken som stöd, har konflikterna i barngruppen minskat. Detta eftersom alla barn kan göra sig förstådda. Även de barn som inte kan uttrycka sig så bra verbalt. En metod man kan använda sig av är TAKK. Detta står för Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation. Denna metod används tillsammans med talet som stödord. Vidare används metoden både för förståelse och uttryck. Det kan vara tillfälligt eller som bestående stöd. Det finns många positiva saker med att använda sig av TAKK.
Några exempel är:
  • Det ger ett tydligare och långsammare tal.
  • Det är enklare att teckna än att tala, rent fysiskt.
  • Det ökar koncentrationen vid inlärning.
  • Oftast är det lättare att minnas det man ser (tecken) än det man hör.
  • Det ställer mindre krav på hörselminnet.
  • Tecken är oftast mer lika begreppen de beskriver än om man jämför med talet.

Under föreläsningen/workshopen fick vi i smågrupper testa och kritiskt granska olika material. Vi fick studera olika teckenböcker samt göra övningar på iPaden. 

Materialet som vi kritiskt granskade

Jag ansåg det var bra när det stod i boken hur man skulle göra tecknet.
I detta fallet fick man beskrivet hur man tecknar hund

Nedan kommer jag redogöra för två kursmål som vi berörde under föreläsningen/workshopen.
  • Redogöra för och kritiskt granska olika metoder för att på ett tidigt stadium kartlägga, identifiera och förebygga kommunikativa svårigheter.
  • Tillämpa, motivera och kritiskt granska användandet av olika digitala redskap för att stödja barns utveckling.

    I läroplanen för förskolan står det beskrivet att förskolan ska sträva efter att varje barn; utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner. Vidare beskrivs det att förskolan ska sträva efter att varje barn; utvecklar intresse för bilder, texter och olika medier samt sin förmåga att använda sig av, tolka och samtala om dessa (Lpfö 98 rev.10 s.10). 

Referenser

[1] Camilla Carlsson. Workshop/föreläsning - specialpedagogik och kommunikation. Högskolan i Borås, den 23 februari 2015

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar