fredag 27 mars 2015

Museum besök i Göteborg

En blåsig vårdag åkte jag och en vän till Göteborg för att besöka tre museum. Dessa var Stadsmuseet, Hasselblad Center samt Världskulturmuseet. Mitt lokalsinne är inte det bästa så jag var lite orolig för hur det skulle gå att hitta till alla museum. Jag ger all eloge till min fina vän som hade gjort upp en planering för dagen och ritat en karta på hur vi skulle gå. Utan henne hade jag förmodligen yrat runt i Göteborg hela dagen.

Vi började med att besöka Stadsmuseet. Detta var ett museum där det fanns utställningar som handlade om olika tidsepoker. I vissa rum handlade det om vikingatiden, i andra om 1700-talet och 1800-talet. Jag hade kunnat tänka mig att besöka Stadsmuseet med en barngrupp. Jag tror att detta museum hade passat bäst för en förskoleklass eller äldre barn att besöka. Det känns som om det hade varit mest givande för dem. Montrarna med föremål var uppsatta på en låg nivå. Det hade därför varit på en bra höjd för barnen och de hade kunnat se innehållet i montrarna. Om man hade tagit med sig en barngrupp till Stadsmuseet tror jag att de hade fastnat extra mycket för ett skelett. Detta var 4500 år gammalt. När man kommit tillbaka till förskoleklassen eller skolan hade barnen kunnat rita skelett eller andra teckningar om deras upplevelser på Stadsmuseet.


Efter vi hade besökt Stadsmuseet gick vi vidare till Hasselblad Center. Detta är en del av Göteborgs konstmuseum. Utställningen bestod av fotografier som An-My Lé hade tagit. Korten visade bilder på krig. På en bild riktade en man ett gevär mot en annan. När jag iakttog bilderna fick jag ingen bra känsla i kroppen. Det var en fin utställning på det sättet att fotografierna var tagna på ett professionellt sätt och det var vackra färger. Jag skulle dock aldrig ta med mig en barngrupp till den utställningen. Detta eftersom jag anser att det inte skulle tillföra barnen en positiv upplevelse. Tavlorna hängde dessutom ganska högt upp och lokalen bestod av stora öppna ytor. Hade man släppt in en barngrupp där tror jag mest att de hade sprungit omkring. Utställningen anser jag var mer lämplig för en gymnasieklass eller högstadieklass att besöka.


Dagen avslutades med att vi besökte Världskulturmuseet. Jag tycker absolut att vi sparade det bästa till sist! På våning fyra fanns en utställning som heter Jordlingar. Detta var en utställning som barn själva hade varit med och utformat. Jag hade gärna tagit med min blivande barngrupp för att besöka denna utställning. Det mesta var i barnens höjd och det var en tillåtande miljö. Barnen fick testa och undersöka. Det kändes verkligen som det låg mycket tanke och omsorg bakom denna utställning. Om man skulle ha tema rymden på förskolan hade det varit perfekt att besöka Världskulturmuseet som en introduktion för barnen. Detta för att sedan arbeta vidare med temat på förskolan. Att besöka denna utställning hade även kunnat vara en bra kickoff för ett arbetslag. Detta då de till exempel ska starta upp ett temaarbete om rymden. Många begrepp får barnen tilldelat sig om de besöker detta museum. Några exempel är; matematik, lägesbeskrivning, former, färger samt mönster. 


Genom att ta med sig en barngrupp till ett museum som är anpassat för barn tror jag att barnen: Tillägnar sig och nyanserar innebörden i begrepp, ser samband och upptäcker nya sätt att förstå sin omvärld. Jag tror även att de utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring (Lpfö 98 rev.10 s.10).

Referenser

Läroplan för förskolan Lpfö 98 . [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442



   



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar