I skolan har vi haft workshop om matematik. Detta var en dag då vi fick många konkreta tips på aktiviteter man kan göra i förskolan.
Genom att använda sig av diagram i förskolan får man in många matematiska begrepp. Samtidigt skapas förhoppningsvis ett lustfyllt lärande hos barnen. Pedagogerna kan låta barnen rösta om olika saker. Det kan till exempel handla om vart de ska gå någonstans under utevistelsen. Barnen kan rösta om de vill vara på gården, i skogen eller kanske gå till en lekplats. Under workshopen i skolan fick vi rösta om olika resmål. Alternativen var om man ville åka till solen, spa eller en skidresa. Först synliggjordes våra röster genom ett stapeldiagram. Efter det skapades ett cirkeldiagram.
Genom att lägga kulor i plexiglasrör skapades ett stapeldiagram
När träkulorna träddes på en tvättlina skapades ett cirkeldiagram
På förskolor är det vanligt förekommande att arbetslaget sätter upp dokumentation i hallen. Där kan föräldrarna ta del av barnens vardag när de hämtar, lämnar och se vad barnen arbetat med. Föräldrarna kan samtala samt ställa frågor till sitt barn vad dokumentationen handlar om. Om förskollärarna arbetar med diagram ges barnen möjlighet att uppleva samband mellan olika delar av matematiken. De får även uppleva samband mellan vardag och matematik (Forsbäck 2006 s.67).
Sterner och Johansson (2006 s.72) beskriver Gelman och Gallistels fem principer. En av dessa heter ett till ett-principen. Denna princip innebär att ett föremål från en mängd bildar par med ett föremål från en annan mängd.
När barnen röstar kan antal röster paras ihop med antal barn. På detta sätt kan man arbeta med ett till ett-principen i förskolan.
Några av de mål vilka står beskrivet i läroplanen när det gäller matematik är: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att använda matematik för att undersöka, reflektera över och pröva olika lösningar av egna och andras problemställningar. Ett annat mål är att barnen ska utveckla sin förmåga att urskilja, uttrycka, undersöka och använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp (Lpfö 98 rev.10 s.10).
Man får in många begrepp när man arbetar med matematik
Referenser
Doverborg, Elisabet, Doverborg, Elisabet & Emanuelsson, Göran (2006). Små barns matematik: erfarenheter från ett pilotprojekt med barn 1-5 år och deras lärare. 1. uppl. Göteborg: NCM, Göteborg universitet
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar