På eftermiddagen gick jag på en föreläsning som han handlade om ljus. En förskollärare som heter Helena beskrev hur hon och hennes kollegor hade arbetat med tema ljus på sin förskola.
[1] Helena Hagström berättade om en aktivitet där barnen fick upptäcka och utforska sina skuggor. Hon beskrev hur hennes arbetslag hade hängt upp ett stort, vitt lakan i taket. Genom att lysa med en projektor på lakanet kunde man se barnens skuggor. Detta var en aktivitet som barnen fastnade mycket för. Efter ett tag upptäckte barnen att de även kunde spela teater bakom lakanet, det blev då skuggteater. Helena beskrev vidare att många barn gillade att de kunde spela teater bakom lakanet eftersom de då inte kände sig uttittade.
Exemplet som Helena berättade om tyckte jag var ett väldigt bra sätt att spela teater på. Alla barn är inte bekväma med att spela teater eftersom de inte gillar att stå i centrum och att deras vänner tittar på dem. Genom att göra på detta sätt kan alla barn delta och för många skapar det en större trygghet. När barnen har blivit bekväma med att spela teater bakom tygstycket kanske de tillslut vågar gå framför lakanet och spela teater där. Det mål jag har valt utifrån läroplanen när det gäller drama är: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin identitet och känner sig trygg i den samt utvecklar självständighet och tillit till sin egen förmåga (Lpfö 98 rev.10 s.9).
I skolan har vi haft workshop i drama.
[2] Gunilla Fihn berättade att drama handlar om att åskådliggöra genom en handling. Hon beskrev att det finns två olika typer av teater. Dessa är forum teater och forumspel. Forum teater är vanlig teater medan forumspel är en pedagogisk metod.
När man arbetar med drama i förskolan anser jag det viktigaste är att barnen känner sig bekväma. Vill något barn absolut inte gå upp på en scen ska inte förskolläraren tvinga någon tycker jag. När jag var liten kunde jag inte sova på natten om jag visste att jag dagen efter skulle ha till exempel ett rollspel inför klassen. Det var först i äldre tonåren som jag blev ganska bekväm med att stå inför människor och dramatisera. Hade jag istället kunnat stå bakom ett lakan och spelat teater hade jag känt mig betydligt mer bekväm. Därför är skuggteater en av många saker som jag kommer ta med mig ut i verksamheten när jag sedan börjar arbeta som förskollärare.
Ett sätt att experimentera med ljus är när barnen upptäcker sin egen skugga.
Referenser
[1] Helena Hagström. Föreläsning - vilka upptäckter och vilka kreativa förmågor kan barnen utveckla i mötet med ljus? Högskolan i Borås, den 20 mars 2015.
[2] Gunilla Fihn. Workshop - drama 1. Högskolan i Borås, den 5 mars 2015.
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar