En dag besökte jag och en vän två museum i Borås. Under förmiddagen besökte vi Ålgårdens museum där konstnären Tomas Ekvall ställde ut sina tavlor. Museet var beläget vid en mysig sjö och miljön runt omkring var väldigt vacker.
Vi kom in i en stor lokal med tavlor hängandes utmed väggarna. Det var en fin utställning men jag ställer mig något kritisk till om det skulle fungera att ta med en barngrupp dit. Eftersom lokalen bestod av stora öppna ytor tror jag att lokalen hade ropat "spring!" till barnen och springa är ju något som de helst inte ska göra i en sådan lokal. Om man hade tagit med en barngrupp till Ålgården hade man i så fall kunnat anpassa utflykten. Pedagogerna hade kunnat gå dit med barngruppen när det var en annan utställning som är mer anpassad för barnen. I lokalen fanns en spännande dörr, en öppen spis samt en trappa. Dessa saker hade nog barnen tyckt var betydligt mer spännande att utforska än tavlorna.
Den spännande dörren, spisen och trappan hade nog fångat barnens intresse mer än konsten...
Under eftermiddagen besökte vi Borås konstmuseum. I bottenplan fanns en verksamhet som är baserad på Anna-Clara Tidholms bok "Knacka på". Detta var ingen vanlig utställning som kommer försvinna om ett tag utan tanken är att den ska finnas kvar, förhoppningsvis under en väldigt lång tid framöver. Verksamheten var anpassad så att förskolor kan komma dit med en barngrupp, men även föräldrar kan komma dit med sina barn. I boken Knacka på finns dörrar i olika färger som man får knacka på och sedan kan man gissa vad som döljer sig bakom varje dörr. Detta är något som barnen brukar tycka är spännande. Denna verksamhet var upplagt på samma sätt som i boken. Dörrarna var i olika färger och bakom varje dörr fanns något spännande.
Verksamhetens utgångspunkt var från boken "Knacka på".
Den första dörren jag såg när vi kom in var den blå dörren. Bakom den fanns ett rum där barnen fick vara kreativa. Det fanns allt material man kan tänka sig och barnen fick verkligen gå loss och göra vad de ville. Det fanns papper, färg, tråd, tapeter, ja listan kan göras lång.. Allt var anpassat i barnens höjd och det fanns inga begränsningar - bara en massa möjligheter! När barnen har skapat något får de välja om de vill ta med sig det hem eller om de vill låta det vara kvar. Idén om att verksamheten ska vara anpassad i barnens höjd är något jag ser som en självklarhet. Trots att det borde vara så finns det många förskolor som skulle behöva anpassa sin verksamhet mer efter barnen och mindre efter de vuxna. I min kommande yrkesroll som förskollärare är det väldigt viktigt att allt ska finnas tillgängligt i barnens nivå.

Bakom den gula dörren fanns ett rum med en massa böcker. Böckerna var uppsatta på hyllor utmed väggarna och var tillgängliga så att barnen ska kunna nå dem. I rummet fanns en trappa där man kunde sitta och läsa tillsammans. En kvinna som arbetar i verksamheten berättade att barnen har hittat på mängder med olika saker som trappan kan användas till. De lite äldre barnen gillar att ha den som en scen.
Bakom den gröna dörren fanns ett stort rum som kunde användas till olika aktiviteter.
På golvet låg en härlig rosa heltäckningsmatta och i taket fanns belysning som skiftade till olika färger. I bakgrunden spelades avkopplande musik. I rummet fanns puffar i olika färger som kan användas till spännande lekar. Vi fick berättat för oss att en av de mest populära aktiviteterna brukar vara att bygga kojor med puffarna. Det fanns även taktila bollar som barnen kan använda. Detta i kombination med den avslappnande musiken och de skiftande färgerna i taket tyckte jag var väldigt härlig.
[1] Douglas Flobrant beskriver vikten av att barnen får ha något som de kan sysselsätta sig med som stimulerar det taktila. Då kan taktila bollar vara ett bra alternativ. Flobrant beskriver vidare att taktil beröring ofta skapar ett lugn och kan vara till användning för de barn som har lite koncentrationssvårigheter. Bollarna kan till exempel användas vid samling på förskolan.
Bakom den röda dörren fanns ett rum där man kan sitta och äta mat. Det var precis som ett vanligt kök och det fanns tillgång till mikro så att man kunde värma medhavd mat om så önskas. På väggarna fanns som i alla andra rum vackra målningar och dekorativa detaljer vilket skapade en härlig stämning.
Till och med toaletterna var inspirerade från boken. På väggarna var det målat i vackra färger och det fanns rim och ramsor skrivna på väggarna.
Svensson (2009 s.90) beskriver att när barn rimmar innebär detta att de kan bortse från språkets innebörd. Istället fokuserar de på uttalet. Till exempel hör inte docka och dockvagn ihop, men det gör docka och plocka. När barnen har förmåga att rimma brukar man säga att de har en viss segmenteringsförmåga. Detta eftersom rimma kräver att barnen kan isolera vissa språkljud. En del barn rimmar med riktiga ord och andra med nonsensord.
Det finns mängder med olika sätt man kan använda sig av för att göra barnen nyfikna på språket. Ett sätt är att ta hjälp av miljön och göra den lustfull. Barnens naturliga intresse och nyfikenhet för skriftspråket kan stimuleras genom miljön. Det är spännande att som barn själv få vistas i miljöer som inbjuder till skriftspråk, det blir då mer personligt (Svensson 2009 s.107).
Det jag gillade mest med verksamheten Knacka på var att allt var så tillåtande. Jag anser det var väldigt bra att man kan gå dit både som förälder men även med en barngrupp. Detta skapar mängder med möjligheter! Om man i förskolan hade haft ett temaarbete om till exempel böcker eller färger hade det varit perfekt att gå dit med barnen. Jag tror att vilket temaarbete man än hade haft på förskolan så hade det varit givande att besöka Knacka på.
Referenser
[1] Douglas Flobrant. Föreläsning - Barns olikheter, Högskolan i Borås, den 2 December 2014.
Svensson, Ann - Katrin (2009). Barnet, språket och miljön: från ord till mening. 2., omarb. uppl. Lund: Studetlitteratur.