De fem sinnena är uppskrivna på tavlan.
Då kan barnen göra sig påminda om vilka sinnen vi har
Inledningsvis repeterade vi vilka fem sinnen det är vi har. Vi gjorde ramsan som jag beskrev i det tidigare inlägget. Jag berättade sedan att vi skulle ha en samling om hörseln. Jag pratade med barnen om att det finns personer som inte hör så bra. Detta kallas för att man har en hörselnedsättning. Detta visste många av barnen. Jag berättade om min morfar som inte hör så bra och har hörapparat. Detta är ett så kallat hjälpmedel som man kan få då man har en hörselnedsättning. Jag beskrev vidare att det är viktigt och prata långsamt och tydligt till de personer som inte hör så bra. Sedan samtalade vi om att det finns människor som inte hör något alls. Då kallas detta för att man är döv. Hur kommunicerar man då? Barnen visste att man då kommunicerar med hjälp av teckenspråk. En del barn hade pratat och lärt sig teckenspråk på sin förskola innan de kom till förskoleklassen. Vi gick varvet runt och barnen fick visa de tecken de kunde på teckenspråk. En del barn kunde inget tecken, detta gjorde naturligtvis ingenting. Sedan visade jag de tecken som jag kunde och jag bokstaverade även mitt namn.
Efter detta lekte vi viskleken tre gånger. Detta tyckte barnen var jättekul. Sedan var det dags för en annan lek. Ett barn la sig i mitten av cirkeln och blundade. Jag pekade på ett barn i ringen som skulle säga hej. Det barn som var i mitten skulle gissa vilket barn det var som sa hej. Barnen fick träna på att lyssna på var ljudet kom ifrån samt att känna igen sina kompisars röster. Alla barn fick vara i mitten en gång. De var jätte duktiga och alla barnen gissade rätt på vem det var som sa hej.
Den sista aktiviteten som jag höll i denna samling var ett så kallat hörselbingo. Jag började med att dela ut var sin bricka till barnen. På varje bricka fanns tre olika bilder. Det kunde till exempel vara en katt, en gråtande bebis och en gnisslande dörr. Jag satte i ett kassettband i bandspelaren som spelade upp olika ljud. När barnen hörde sitt ljud fick de lägga en röd markering på bilden. När man hade alla sina tre bilder markerade hade brickan vunnit. Jag var tydlig med att förklara att det var brickan som hade vunnit och inte barnet. Samlingen blev väldigt lyckad och de märktes på barnen att de tyckte samlingen var rolig och uppskattad.
Hörselbingo var en uppskattad aktivitet hos barnen
Innan jag begav mig ut på min verksamhetsförlagda utbildning var jag på en VFU-konferens i skolan. Där höll vår kursansvarige i en föreläsning om estetiska lärprocesser.
[1] Mats Andersson förklarade under VFU-konferensen vad estetiska lärprocesser innebär. Det handlar om sinnesupplevelser. Det handlar alltså precis om det som vi nu arbetar med i förskoleklassen: hörsel, syn, lukt smak och känsel.När jag har hållit i samlingar om känsel samt hörsel har barnen tilldelat sig nya kunskaper om estetiska lärprocesser. Det märks tydligt att de lär sig så mycket. Barnen är som svampar som bara suger upp och tar till sig av all information. Det är väldigt häftigt att se tycker jag.
Barnen har fått en stencil och skrivit de fem sinnena på den rätt raden
Referenser
[1] Mats Andersson. Föreläsning - Estetiska lärprocesser, Högskolan i Borås, den 8 april 2015.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar