söndag 19 april 2015

Fältdagar och VFU

Under vårterminen ska vi under tre veckor ha VFU. Detta står för verksamhetsförlagd utbildning. Jag som student får alltså ge mig ut i verkligheten under några veckor. Denna termin fick man önska om man ville ha sin VFU i förskoleklass eller på förskola. Eftersom jag inte har någon erfarenhet av förskoleklass tyckte jag det var ett ypperligt tillfälle att ta tillvara på. Därför är jag denna terminen i förskoleklass och har min VFU där.
Jag har nu gjort en av tre veckor i förskoleklass och har redan märkt att det skiljer sig väldigt mycket åt om man jämför med förskolan. Nu känns det verkligen att jag har kommit in i skolans värld. Barnen räcker upp handen och när de sitter vid sina platser och arbetar går jag runt och hjälper dem när de räknar i sin matematik bok eller liknande. Detta är en stor skillnad om jag jämför med förskolan. Visst att barnen tränar på att räcka upp handen och liknande där också, men att vara i förskoleklass är ändå något helt annat!
Jag känner redan att jag har tilldelat mig många nya erfarenheter och lärt mig väldigt mycket.


Innan jag gav mig ut på min verksamhetsförlagda utbildning var jag ute på tre fältdagar. Dessa dagar var till för att lära känna barnen och pedagogerna samt få en inblick i verksamheten. Efter VFU:n kommer jag ha två fältdagar. Dessa är till för utvärdering och analysering.
Under denna terminen har vi fått i uppgift att tillverka ett så kallat didaktiskt material. Detta material ska jag sedan använda mig av i barngruppen. Jag kommer berätta om vad jag har skapat för didaktiskt material i nästa inlägg. Jag kommer även beskriva hur det gick att använda sig av materialet i barngruppen.

De kursmål jag berör när jag är ute i verksamheten är:
  • Redogöra för och problematisera aktuell didaktisk forskning med relevans för barns språkliga, matematiska och estetiska lärprocesser.
  • Självständigt planera, genomföra, utvärdera och kritiskt reflektera över tematiskt arbete där estetiska lärprocesser är utgångspunkt för att undersöka och bearbeta olika kunskapsområden.
  • Utifrån estetiska lärprocesser planera, genomföra, utvärdera och kritiskt granska didaktiskt material med fokus på barns lärande.
  • Kommunicera kursens innehåll med barn och yrkesverksamma.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar