onsdag 18 februari 2015

Musik - så mycket mer än att bara sjunga...

När vi hade workshop musik fick jag lära mig att musik innefattar så mycket. Den uppfattning som jag hade av musik sedan tidigare var att det mest handlar om att sjunga. Efter workshopen fick jag en bredare bild av vad musik egentligen innebär.
Workshopen anser jag var en av de bästa som vi haft genom åren på Högskolan. Detta eftersom vi fick så många konkreta tips på aktiviteter och samlingar man kan göra i förskolan.

Under dagen fick vi bland annat sitta i ring och läraren hade olika typer av samlingar. Vi fick lära oss nya sånger och ramsor för barn i olika åldrar. Vi fick även röra på oss mycket under dagen. En övning där vi fick vara aktiva var då vi tog ett stort blått stycke tyg och låtsades att det var ett hav. Alla fick hålla i havet och sedan sjöng vi olika sånger om vatten. En liten båt i plast fick guppa på vågorna. De aktiviteter som jag gillade mest under dagen var de lekar där vi använde oss av sjalar. Läraren hade en hel hög med färggranna sjalar som vi fick göra mängder med olika övningar med. Vi fick dansa med dom, hur vi ville till olika låtar. Vi gick runt i ring och sedan skulle man härma en person som gjorde rörelser till musik. Alla fick leda gruppen en gång. Vi fick även vara två och två och härma varandras rörelser med sjalarna till musik. Detta var bara några exempel på de saker vi fick göra med sjalarna. Jag hade aldrig kunnat tro att man med ett enda material kunde göra så många olika saker!

                                                 
   Materialet som vi använde oss av vid samlingarna


                                       
         De färggranna sjalarna

Kultti (2012 ss.90-91) beskriver att sång och musik skapar gemenskap i barngruppen. Sångsamlingar i verksamheten kan innebära kommunikation och interaktion. Kultti beskriver vidare att sångsamlingar är något som passar barn i alla åldrar, även de allra yngsta barnen. Det viktiga är inte resultatet utan att alla barn deltar. Sångsamlingar leder ofta till intressanta samtal. Barnen kan lära sig många nya ord och begrepp med hjälp och stöd från pedagogen. I och med detta kan sångsamlingar bli en aktivitet där barnen utvecklar sin språkliga förmåga. En del förskolor arbetar med sångsamlingar dagligen, andra några gånger i veckan och andra mer sällan. Att ha en sångpåse eller sånglåda brukar vara uppskattat.

I läroplanen står det att förskolan ska sträva efter att varje barn:
  • Utvecklar sin identitet och känner sig trygg i den.
  • Utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande.
  • Utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra (Lpfö 98, rev.10 ss.9-10).

Det jag anser är viktigast när det kommer till musik i förskolan är att alla barn ska känna gemenskap och framförallt ha roligt. Musik handlar om så mycket mer än att bara sjunga. Det handlar för mig om glädje, gemenskap och sammanhållning. Musik kan även vara ett uttryckssätt för hur man mår. 

Referenser

Kultti, Anne (2012). Flerspråkiga barn i förskolan [Elektronisk resurs]: villkor för deltagande och lärande. Diss. Göteborg: Göteborgs universitet, 2012. Tillgänglig: hdl.handle.net/2077/29219

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket.
Tillgänglig: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442  




       

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar