På ett bord låg många olika bilder. Vi fick välja ut en bild som tilltalade oss mest. På den stora bilden fick vi välja ut en liten kvadratisk bild som vi sedan skulle tolka och återskapa på olika sätt. Detta genom olika tekniker och material. Jag gjorde om bilden och målade bland annat med kol och akvarell. Trots att jag hade provat på en del tekniker sedan tidigare var det väldigt lärorikt och tiden bara sprang iväg.
Materialet vi fick använda oss av under dagen
Som blivande förskollärare är bild och skapande verksamhet något som ligger mig varmt om hjärtat. I dagens samhälle är det ofta mycket stress upplever jag. Därför tror jag det är extra viktigt, både för barn och pedagoger att faktiskt kunna sätta sig ner en stund och ägna sig åt något kreativt. I förskolans verksamhet tycker jag det är bra om barnen får ha fri tillgång till en ateljé eller pysselrum. Jag betonar även vikten av att barnen ska få komma och gå som de vill till detta rum.
Många förskollärare som jag har träffat på ute i verksamheten kan säga "ni får bara ta två färgade papper var". Vad är tanken med detta undrar jag? Kanske är det tanken på att arbeta utifrån hållbar utveckling? Om detta så är fallet kan jag tycka att man kan få in det på något annat sätt i förskolan. Om min bildlärare hade sagt till mig att "idag får du bara ta två färgade papper" hade jag känt mig begränsad. Jag tänker att barn känner samma sak.
Genom skapande verksamhet tror jag att barnen känner delaktighet och gemenskap.
Sandberg (2009 s.204) betonar vikten av att man ska använda delaktighet i pedagogiken. Sandberg beskriver att för att vi vuxna ska kunna göra barnen delaktiga är det viktigt att kunna inta ett barns perspektiv. Detta innebär att kunna se på omvärlden genom barnens ögon. Det handlar som förskollärare om att vara lyhörd för barnens uttryck, tankar och idéer. En förutsättning för att barnen ska kunna känna inflytande och därigenom kunna påverka sin vardag är att de får vara delaktiga. Vikten betonas av att det barn gör och skapar ska tas på allvar av pedagogerna.
I läroplanen för förskolan står det att förskolan ska sträva efter att varje barn:
- Utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse sång och musik, dans och drama (Lpfö 98, rev.10 s.10).
Referenser
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket.
Tillgänglig: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
[1] Mats Andersson. Workshop - bild. Högskolan i Borås, den 26 januari 2015
Sandberg, Anette (red.) (2009). Med sikte på förskolan: barn i behov av särskilt stöd. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur
Tillgänglig: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
[1] Mats Andersson. Workshop - bild. Högskolan i Borås, den 26 januari 2015
Sandberg, Anette (red.) (2009). Med sikte på förskolan: barn i behov av särskilt stöd. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar