fredag 20 februari 2015

Bild 2 - upplev med alla sinnen

Vid workshop bild tillfälle två fick vi under förmiddagen tillverka eget papper. Detta är något som jag länge velat göra, men det har aldrig blivit av. Därför var det extra roligt att det äntligen blev tillfälle att prova. Dagen inleddes med att vi fick en genomgång i hur man tillverkar papper. Sedan fick vi skapa våra papper, med de färger och detaljer som vi själva ville ha. Vi tog en balja och hällde i vatten. Efter det klippte vi i tidningar och sedan mixade vi massan med en stavmixer. Efter detta lade vi upp smeten i en särskild ram och pressade bort överflödigt vatten. Till sist vände vi pappersmassan upp och ner så att det la sig på en tidning och sedan var det bara och vänta på att pappret skulle torka..

Bilder från tillverkningen


Under eftermiddagen fick vi arbeta med lera. För att verkligen få en känsla av leran och uppleva med hela kroppen inledde vi med att gå på leran. Detta är något som jag aldrig gjort förut, men att ta av sig skona och gå på den härliga leran var en trevlig upplevelse. För att ytterligare uppleva med alla sinnen fick man lukta, lyssna och de som ville fick smaka på leran. Under dagen fick vi arbeta med många olika sorters leror, hård, mjuk, leror som hade olika konsistenser och så vidare. Vi fick skapa olika figurer, vad vi ville som för oss representerade olika känslor. Känslorna var glädje, ilska och sedan skulle vi skapa en figur som fick den ilskna figuren lugn igen. Vi fick bygga torn av figurer i lera och med hjälp av endast fyra färger: blått, rött, grönt och gult blanda och skapa samtliga färger i färgcirkeln. 

Vi gick på leran och fick under dagen uppleva med alla sinnen

Av de aktiviteter vi gjorde under dagen är lera det som jag tror fungerar bäst att arbeta med i förskolan. Detta eftersom barn i alla åldrar kan delta. Tillverkning av papper är något som passar bättre för de äldre barnen anser jag. Under workshopen pratade vi om hur man som pedagog skulle introducera lera för första gången till barn som är ett år gamla. Vi kom fram till att ett bra sätt kan vara att ta av barnen kläderna, så får de sitta och dega i blöja. Då gör det inget om de kladdar ner sig. En annan sak vi ansåg var bra är att man dukar upp lera på ett bord och sedan får barnen (precis som vi fick) uppleva leran med alla sinnen. Hur luktar den? Hur smakar den? Kanske kommer det något ljud från degen?
De erfarenheter jag själv har är att degen ska bara degas med, barnen får inte göra något annat med den och absolut inte stoppa det i munnen. Barn, precis som vi är nyfikna och jag ser det som en självklarhet att barnen ska få uppleva med hela kroppen och med alla sinnen. Ingen deg som används i förskolan är giftig, det smakar bara inte gott. Hur ska barnen kunna veta det om de aldrig får smaka?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar