fredag 20 februari 2015

Bild 2 - upplev med alla sinnen

Vid workshop bild tillfälle två fick vi under förmiddagen tillverka eget papper. Detta är något som jag länge velat göra, men det har aldrig blivit av. Därför var det extra roligt att det äntligen blev tillfälle att prova. Dagen inleddes med att vi fick en genomgång i hur man tillverkar papper. Sedan fick vi skapa våra papper, med de färger och detaljer som vi själva ville ha. Vi tog en balja och hällde i vatten. Efter det klippte vi i tidningar och sedan mixade vi massan med en stavmixer. Efter detta lade vi upp smeten i en särskild ram och pressade bort överflödigt vatten. Till sist vände vi pappersmassan upp och ner så att det la sig på en tidning och sedan var det bara och vänta på att pappret skulle torka..

Bilder från tillverkningen


Under eftermiddagen fick vi arbeta med lera. För att verkligen få en känsla av leran och uppleva med hela kroppen inledde vi med att gå på leran. Detta är något som jag aldrig gjort förut, men att ta av sig skona och gå på den härliga leran var en trevlig upplevelse. För att ytterligare uppleva med alla sinnen fick man lukta, lyssna och de som ville fick smaka på leran. Under dagen fick vi arbeta med många olika sorters leror, hård, mjuk, leror som hade olika konsistenser och så vidare. Vi fick skapa olika figurer, vad vi ville som för oss representerade olika känslor. Känslorna var glädje, ilska och sedan skulle vi skapa en figur som fick den ilskna figuren lugn igen. Vi fick bygga torn av figurer i lera och med hjälp av endast fyra färger: blått, rött, grönt och gult blanda och skapa samtliga färger i färgcirkeln. 

Vi gick på leran och fick under dagen uppleva med alla sinnen

Av de aktiviteter vi gjorde under dagen är lera det som jag tror fungerar bäst att arbeta med i förskolan. Detta eftersom barn i alla åldrar kan delta. Tillverkning av papper är något som passar bättre för de äldre barnen anser jag. Under workshopen pratade vi om hur man som pedagog skulle introducera lera för första gången till barn som är ett år gamla. Vi kom fram till att ett bra sätt kan vara att ta av barnen kläderna, så får de sitta och dega i blöja. Då gör det inget om de kladdar ner sig. En annan sak vi ansåg var bra är att man dukar upp lera på ett bord och sedan får barnen (precis som vi fick) uppleva leran med alla sinnen. Hur luktar den? Hur smakar den? Kanske kommer det något ljud från degen?
De erfarenheter jag själv har är att degen ska bara degas med, barnen får inte göra något annat med den och absolut inte stoppa det i munnen. Barn, precis som vi är nyfikna och jag ser det som en självklarhet att barnen ska få uppleva med hela kroppen och med alla sinnen. Ingen deg som används i förskolan är giftig, det smakar bara inte gott. Hur ska barnen kunna veta det om de aldrig får smaka?


onsdag 18 februari 2015

Musik - så mycket mer än att bara sjunga...

När vi hade workshop musik fick jag lära mig att musik innefattar så mycket. Den uppfattning som jag hade av musik sedan tidigare var att det mest handlar om att sjunga. Efter workshopen fick jag en bredare bild av vad musik egentligen innebär.
Workshopen anser jag var en av de bästa som vi haft genom åren på Högskolan. Detta eftersom vi fick så många konkreta tips på aktiviteter och samlingar man kan göra i förskolan.

Under dagen fick vi bland annat sitta i ring och läraren hade olika typer av samlingar. Vi fick lära oss nya sånger och ramsor för barn i olika åldrar. Vi fick även röra på oss mycket under dagen. En övning där vi fick vara aktiva var då vi tog ett stort blått stycke tyg och låtsades att det var ett hav. Alla fick hålla i havet och sedan sjöng vi olika sånger om vatten. En liten båt i plast fick guppa på vågorna. De aktiviteter som jag gillade mest under dagen var de lekar där vi använde oss av sjalar. Läraren hade en hel hög med färggranna sjalar som vi fick göra mängder med olika övningar med. Vi fick dansa med dom, hur vi ville till olika låtar. Vi gick runt i ring och sedan skulle man härma en person som gjorde rörelser till musik. Alla fick leda gruppen en gång. Vi fick även vara två och två och härma varandras rörelser med sjalarna till musik. Detta var bara några exempel på de saker vi fick göra med sjalarna. Jag hade aldrig kunnat tro att man med ett enda material kunde göra så många olika saker!

                                                 
   Materialet som vi använde oss av vid samlingarna


                                       
         De färggranna sjalarna

Kultti (2012 ss.90-91) beskriver att sång och musik skapar gemenskap i barngruppen. Sångsamlingar i verksamheten kan innebära kommunikation och interaktion. Kultti beskriver vidare att sångsamlingar är något som passar barn i alla åldrar, även de allra yngsta barnen. Det viktiga är inte resultatet utan att alla barn deltar. Sångsamlingar leder ofta till intressanta samtal. Barnen kan lära sig många nya ord och begrepp med hjälp och stöd från pedagogen. I och med detta kan sångsamlingar bli en aktivitet där barnen utvecklar sin språkliga förmåga. En del förskolor arbetar med sångsamlingar dagligen, andra några gånger i veckan och andra mer sällan. Att ha en sångpåse eller sånglåda brukar vara uppskattat.

I läroplanen står det att förskolan ska sträva efter att varje barn:
  • Utvecklar sin identitet och känner sig trygg i den.
  • Utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande.
  • Utvecklar nyanserat talspråk, ordförråd och begrepp samt sin förmåga att leka med ord, berätta, uttrycka tankar, ställa frågor, argumentera och kommunicera med andra (Lpfö 98, rev.10 ss.9-10).

Det jag anser är viktigast när det kommer till musik i förskolan är att alla barn ska känna gemenskap och framförallt ha roligt. Musik handlar om så mycket mer än att bara sjunga. Det handlar för mig om glädje, gemenskap och sammanhållning. Musik kan även vara ett uttryckssätt för hur man mår. 

Referenser

Kultti, Anne (2012). Flerspråkiga barn i förskolan [Elektronisk resurs]: villkor för deltagande och lärande. Diss. Göteborg: Göteborgs universitet, 2012. Tillgänglig: hdl.handle.net/2077/29219

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket.
Tillgänglig: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442  




       

tisdag 3 februari 2015

Bild

Under workshop bild i skolan fick vi under en dag prova på att arbeta med många olika material. Allt material du kan tänka dig var uppdukat på ett stort bord i bildsalen. Det kändes som ett godisbord på julafton tycker jag. Mats [1] våran bildlärare berättade att "idag ska ni släppa alla gränser och våga prova nya saker".
På ett bord låg många olika bilder. Vi fick välja ut en bild som tilltalade oss mest. På den stora bilden fick vi välja ut en liten kvadratisk bild som vi sedan skulle tolka och återskapa på olika sätt. Detta genom olika tekniker och material. Jag gjorde om bilden och målade bland annat med kol och akvarell. Trots att jag hade provat på en del tekniker sedan tidigare var det väldigt lärorikt och tiden bara sprang iväg.

Materialet vi fick använda oss av under dagen

Som blivande förskollärare är bild och skapande verksamhet något som ligger mig varmt om hjärtat. I dagens samhälle är det ofta mycket stress upplever jag. Därför tror jag det är extra viktigt, både för barn och pedagoger att faktiskt kunna sätta sig ner en stund och ägna sig åt något kreativt. I förskolans verksamhet tycker jag det är bra om barnen får ha fri tillgång till en ateljé eller pysselrum. Jag betonar även vikten av att barnen ska få komma och gå som de vill till detta rum.
Många förskollärare som jag har träffat på ute i verksamheten kan säga "ni får bara ta två färgade papper var". Vad är tanken med detta undrar jag? Kanske är det tanken på att arbeta utifrån hållbar utveckling? Om detta så är fallet kan jag tycka att man kan få in det på något annat sätt i förskolan. Om min bildlärare hade sagt till mig att "idag får du bara ta två färgade papper" hade jag känt mig begränsad. Jag tänker att barn känner samma sak.

Genom skapande verksamhet tror jag att barnen känner delaktighet och gemenskap.
Sandberg (2009 s.204) betonar vikten av att man ska använda delaktighet i pedagogiken. Sandberg beskriver att för att vi vuxna ska kunna göra barnen delaktiga är det viktigt att kunna inta ett barns perspektiv. Detta innebär att kunna se på omvärlden genom barnens ögon. Det handlar som förskollärare om att vara lyhörd för barnens uttryck, tankar och idéer. En förutsättning för att barnen ska kunna känna inflytande och därigenom kunna påverka sin vardag är att de får vara delaktiga. Vikten betonas av att det barn gör och skapar ska tas på allvar av pedagogerna.


I läroplanen för förskolan står det att förskolan ska sträva efter att varje barn:
  • Utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse sång och musik, dans och drama (Lpfö 98, rev.10 s.10).

Referenser

Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket.
Tillgänglig: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442

[1] Mats Andersson. Workshop - bild. Högskolan i Borås, den 26 januari 2015

Sandberg, Anette (red.) (2009). Med sikte på förskolan: barn i behov av särskilt stöd. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur







måndag 2 februari 2015

Välkommen!

Välkommen till min blogg!
Vad roligt att du har hittat hit.
Jag heter Malin Malm och studerar på förskollärarutbildningen vid Högskolan i Borås.
Denna terminen har vi bland annat fått i uppgift att skapa en blogg. Detta är något jag ser fram emot, men jag ser det även som en utmaning eftersom jag aldrig har bloggat tidigare.
På min blogg kommer du få följa de olika moment som jag kommer göra i skolan under denna terminen. Det kommer bland annat handla om bild, musik, drama, textil, museibesök och VFU (verksamhetsförlagd utbildning). Förhoppningen är att du kommer få en bild av mig som person och hur jag är som pedagog. Jag kommer koppla det jag skriver till litteratur samt till läroplanen för förskolan.